Amparo Navarro reivindica la innovació i la transferència de coneixement en la Gala Impuls 2021

La rectora de la Universitat d’Alacant ha presidit el 10è aniversari dels Premis Impuls que reconeixen les millors iniciatives empresarials innovadores nascudes en el si de la universitat

Calpech, EIEH Institute, Quimsil i Mediterranean Algae han sigut els projectes guardonats amb els Premis Impuls 2021 de la UA i el Parc Científic d’Alacant

SMART Pàrquing s’ha emportat el Premi Vicerectorat de Transformació Digital, Armia, el d’Accessibilitat i Quimsil ha aconseguit el doblet en sumar també el Premi Emprenedoria Social

Banc Santander Universitats, Latoratorios Quinton Internacional i Lucentia Lab, reconegudes com a empreses de l’any

 

 

Vídeo complet de l'acte Premis IMPULS 2021

 

Alacant. Dimecres, 21 de juliol de 2021

El Paranimf de la Universitat d’Alacant ha sigut l’escenari de la Gala Impuls 2021 que enguany celebra el desè aniversari. La rectora, Amparo Navarro, ha presidit la cerimònia en la qual s’ha fet lliurament dels premis a les millors iniciatives empresarials innovadores nascudes en el si de la comunitat universitària. Un acte conduït per la directora de Comunicació de la UA, María Martín, en el qual s’ha fet un recorregut per la dècada de vida dels premis de la Universitat d’Alacant i el Parc Científic a través d’un vídeo elaborat pel Taller d’Imatge.

Navarro, que ha felicitat, no sols els premiats avui en la gala, sinó tots els projectes que hi han participat, ha reivindicat “la innovació que naix de la investigació en la Universitat i que es converteix en transferència de coneixement, una de les pedres angulars de la Universitat d’Alacant i també del Parc Científic”.

“Els projectes que avui reben el reconeixement dels Premis Impuls de la Universitat d’Alacant i del Parc Científic d’Alacant són una mostra de la importància de la formació i de la investigació que es fa a la Universitat aplicada a les necessitats de la societat a través de la innovació. Iniciatives que contribueixen al desenvolupament econòmic i social del nostre entorn”.

La vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor, va assenyalar, en la seua intervenció que “aquesta Gala s’ha convertit en una cita ineludible de la Universitat d’Alacant amb l’entorn socioeconòmic i amb les nostres empreses més innovadores” i va apuntar que “visibilitzem així la nostra aposta per impulsar la transferència de coneixement, l’emprenedoria i l’acostament a les empreses, perquè el coneixement i la innovació es convertisquen en un motor potent de desenvolupament d’un nou model econòmic i social basat en el coneixement”.

En total, en aquesta 10a edició dels Premis Impuls convocats anualment per la Universitat d’Alacant i la Fundació Parc Científic d’Alacant, en el marc del programa institucional ua:emprèn, s’han presentat 24 iniciatives innovadores en les diferents categories: 4 en la modalitat A, corresponents als projectes promoguts per personal investigador de la Universitat d’Alacant i també doctores i doctors o estudiants de doctorat i 20 en la modalitat B, corresponents als promoguts per estudiants o persones titulades per la UA.

 

Modalitat A

En la modalitat que reconeix els projectes empresarials promoguts per investigadors, doctores i doctors o estudiants de doctorat, el jurat dels Premis Impuls 2021 ha decidit premiar a Calpech i EIEH Institute. La primera rebrà 8.000 euros i 4.000 la segona del premi de la Universitat d’Alacant i 3.000 euros per a cadascun del premi de la FPCA. A més, tindran la possibilitat d’optar als serveis de mentorització i tutorització durant un període de 6 mesos gràcies al Premi de la Càtedra Germà Bernàcer a través de Galsán Consultores, i Gabinete de Economistas Auditores, respectivament.

El projecte Calpech, impulsat per Yuriy Budyk, Andrés Fullana, Blanca Calderón, Manuel Rodríguez i Rubén García, se centra en la producció i comercialització de nanopartícules de ferro cerovalent encapsulades en carboni, a partir d’un residu de la indústria de La Alpujarra: la morca. Entre les diferents aplicacions d’aquestes nanopartícules destaca l’ús per a millorar la producció de biogàs, el tractament d’aigües contaminades, l’eliminació de fàrmacs, pesticides, compostos sulfurats, metalls pesants, o l’ús com a fertilitzant. A més de l’àmplia gamma d’aplicacions, l’ús de la morca com a base del producte ideat per Calpech permet transformar un residu generat per les almàsseres, que en l’actualitat no té cap valor, en un químic de valor reutilitzable. 

EIEH Institute, un projecte d’Alejandro Martínez Rodríguez, és una empresa de base tecnològica constituïda l’any 2020 que proporciona aplicacions pràctiques en les ciències de l’exercici i la salut. L’empresa ofereix serveis integrals de rendiment esportiu, tecnificació i nutrició, a través de la realització de valoracions de capacitats i condicions, tant de l’estat de salut, com del rendiment esportiu, per a maximitzar el potencial de l’esportista. Entre altres, destaca la creació d’una acadèmia de futbol internacional, que permeta als jugadors de tots els llocs del món fer estades de tecnificació a Alacant i desenvolupar la carrera esportiva; desenvolupar una APP que ofereix als esportistes serveis d’scouting, anàlisi de l’estat de salut i rendiment; assessorament cientificotècnic en matèria d’exercici físic i salut en empreses del sector; i anàlisi d’impacte nutricional en empreses d’alimentació.

 

Modalitat B

Els premis Impuls que reconeixen els projectes promoguts per estudiants o persones titulades per la UA han decidit premiar Quimsil : química de la silicona i Mediterranean Algae. Les dues iniciatives rebran 2.000 euros cadascuna del premi de la Universitat d’Alacant i altres 2.000 del premi del PCA i, d’igual manera que en la modalitat A, la possibilitat d’optar a la mentorització que ofereix la Càtedra Germà Bernàcer als projectes premiats en la Gala Impuls, en aquest cas a càrrec de Palao Consultores Tributarios i Vicente Norgueroles Asesores, respectivament.

Quimsil: química de la silicona, és un projecte impulsat per Asier Martínez Ferrándiz i Patricia Pastor Nevado que utilitza la química per a cuidar el medi ambient i alhora aportar productes especialitzats a la indústria local, seguint la senda de l’economia circular. Una de les màximes de Quimsil és l’impuls de la indústria local en el sector del calçat i a l’economia circular en retornar residus a la cadena productiva després de ser tractats adequadament. En aquesta línia, Quimsil s’adhereix a l’ODS 12 “Producció i consum responsables” que promou mesures de desenvolupament social sostenible.

Mediterranean Algae, per part seua, és una iniciativa empresarial promoguda per Silvia Antón Sempere, Yago Sierras Peral, Guillermo del Barco Aldaz i Alejandro Simón Marhuenda. El projecte desenvolupat per a la producció intensiva i comercialització de macroalgues autòctones del Mediterrani a terra i naix de la necessitat de posar en valor els recursos marins de les costes i té com a finalitat la creació d’un espai on es contribuïsca a la solució de les problemàtiques de sobrepoblació i indústria alimentària insostenible, pèrdua de biodiversitat i acceleració del canvi climàtic i contaminació d’aigües.

 

Altres premis

El projecte Quimsil d’Asier Martínez Ferrándiz i Patricia Pastor Nevado, ha sumat un doblet en fer-se, a més d’un dels premis de la modalitat B, amb el Premi Emprenedoria Social de la Fundació Mediterrani i Càtedra de Responsabilitat Social de la UA que reconeix la iniciativa susceptible de generar un major impacte social positiu. El premi ofereix a Quimsil la possibilitat de rebre serveis d’orientació i perfeccionament del vessant social del projecte, com també de suport a la implantació d’un model econòmic de gestió sostenible per a la seua posada en marxa, durant un termini de sis mesos. La Fundació Mediterráneo posarà a la disposició de l’equip emprenedor un espai de treball durant sis mesos.

El premi Vicerectorat de Transformació Digital ha sigut per al projecte SMART Pàrquing, una aplicació mòbil gratuïta que es recolza en la visió i la intel·ligència artificial per a ajudar a trobar aparcament creada per Juan Carlos Segura Domene, Paula Andreo Juan i David Galarzo Hurtado, que rebrà els 1.500 euros més un premi addicional de 1.650 € per a rebre tutela i seguiment per a la maduració del projecte, que inclou un espai en el Centre de Creació d’Empreses, vinculat a la Fundació General de la Universitat d’Alacant, per un període màxim d’1 any.

El Premi Accessibilitat, dotat també amb 1.500 euros més un premi addicional de 1.650 € per a rebre tutela i seguiment per a la maduració del projecte, incloent un espai en el Centre de Creació d’Empreses, vinculat a la Fundació General de la Universitat d’Alacant, per un període màxim d’1 any, que lliura el Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat ha recaigut en Armia, una iniciativa d’Andrés Úbeda Castellanos, Esther Vera Moreno, Sheila Sánchez Rodríguez, Jonathan Mortes Esquer, Ángel Alepuz Jerez, Lluís Bernat Iborra i Guillermo Balastegui García. El dispositiu ARMIA és una mànega sensoritzada que permet obtenir la informació de moviment i muscular d’un pacient amb lesions o limitacions neuromusculars durant la teràpia de rehabilitació del membre superior. ARMIA està orientat a la utilització tant per usuaris particulars per a complementar la teràpia de rehabilitació física a casa, com per hospitals, clíniques, centres de teràpia i residències de la tercera edat.

 

Reconeixements empresarials

Durant la Gala Impuls 2021, s’han lliurat els reconeixements a les empreses que han destacat al llarg d’enguany en la relació amb el PCA i la Universitat d’Alacant.

Lucentia Lab, una empresa emergent de la Universitat d’Alacant, ha sigut triada com a Empresa de l’Any del PCA 2021. El projecte va fer el salt al món empresarial l’any 2015 després d’acumular 15 anys d’experiència sobre aplicacions d’intel·ligència de negoci desenvolupades pel grup d’investigació de la Universitat d’Alacant Lucentia Research. Està promoguda per acadèmics i professionals de prestigi reconegut en diferents àrees (economia, propietat intel·lectual, psicopedagogia, etc.) i avui és una empresa consolidada que estén l’activitat als àmbits de la intel·ligència artificial, el blockchain o el IoT, en els quals desenvolupa grans projectes per a corporacions com Google o Indra. La gerent del Parc Científic, Olga Francés, va ser l’encarregada de lliurar el guardó.

El reconeixement a l’Empresa més col·laboradora en pràctiques i ocupació, del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat ha sigut atorgat al Banc Santander, per la vicerectora, Rosario Ferrer. El Banc Santander acumula una dilatada trajectòria de col·laboració amb la Universitat d’Alacant en la qual ha participat en diferents projectes i iniciatives centrats en la promoció de l’ocupabilitat. Durant aquest curs acadèmic el Banc Santander Universitats ha finançat nombroses pràctiques d’emprenedoria i ocupabilitat en la Universitat d’Alacant, on l’estudiantat ha pogut desenvolupar les competències en aquest àmbit. Han sigut un total de 13 pràctiques en entorns rurals, 10 en entitats localitzades a l’estranger i finalment 25 estades d’emprenedoria.

Finalment, la rectora, Amparo Navarro, va ser l’encarregada de lliurar el reconeixement a Laboratoris Quintón, com a empresa que més ha col·laborat en Investigació i Desenvolupament, premi del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica. La primera companyia biotecnològica dedicada a fer especialitats naturals a base d’aigua de mar que acumula una àmplia trajectòria de col·laboració amb la Universitat d’Alacant. Laboratoris Quinton i la Universitat d’Alacant col·laboren activament des de fa més de 15 anys en diferents temàtiques, no sols relacionades amb temes mèdics i biotecnològics, sinó també amb activitats de mecenatge i col·laboracions en màsters i cursos d’expert universitari.